Publikováno

Zde se vyrábí koloběžky Kostka – exkurze do továrny v Hanušovicích

Některé věci musíte vidět na vlastní oči, abyste pochopili složitost procesů při výrobě zdánlivě tak jednoduchého výrobku, jako je koloběžka… Navštívili jsme s Frantou továrnu našeho největšího výrobce koloběžek – Kostka Kolobka. Společnost Kostka sídlí v Potůčníku v Hanušovících a v okolí patří k největším zaměstnavatelům. Ročně továrnu opustí tisíce koloběžek mířících k zákazníkům do celého světa.

Jako první při příjezdu do Potůčníku vás upoutá budova showroomu Kostky s kavárničkou a testovacími drahami pro děti i dospělé. Před vchodem parkuje přes 30 koloběžek, z nichž každá volá “vyzkoušej mě!” 🙂 Najdete zde dětské modely, turistické Tour či Twenty, mushingové teréňáky i zástupce kategorie “Fat” – Monster a Raptor. Sem tam narazí oko znalého pozorovatele na nějaký ten testovací prototyp.

Samotný showroom je prodejna snů vybavená vším, na co si srdce koloběžkáře jen vzpomene. Ale o tom se netřeba rozepisovat, protože vy si kupujete koloběžky na Hybešce 😉

Návštěva samotné výroby je obrovský zážitek. Továrna je nabitá moderními technologiemi od svařovacích robotů, přes lasery které dokonale nařežou trubky či vygravírují jakýkoliv nápis či logo, přes všemožné ohýbačky všech velikostí, přes vyplétačku kol až po vlastní lakovnu. Strojům vévodí “pánové” Karel I. – tester zatížení a Karel II. – lamač dívčích srdcí, který simuluje jízdu na koloběžce na tisíce a tisíce kilometrů. Všechny tyto úžasné technologie ovládají zkušení zaměstnanci vždy s úsměvem na tváři.

Děkujeme tímto Petru Neugebauerovi, Markovi a Markovi Kostkovým a dalším za čas, který nám věnovali a za možnost vidět na vlastní oči, jak vznikají ony krásné, precizní a prostě úžasné koloběžky Kostka!